Hoe verloopt een autolening?

Onderzoeken hebben aangetoond dat veel kredietnemers geen duidelijk beeld hebben van de lening die ze van plan zijn om af te sluiten. Uit dergelijke onderzoeken bleek dat de hypothecaire lening, maar ook verrassend genoeg de autolening aan kop stonden van de ranglijst. Dat is opvallend, want de autolening is eigenlijk een standaard lening die steeds eenzelfde verloop kent. De autolening is daarbij een lening op afbetaling waardoor u als kredietnemer slechts met weinig potentiële verrassingen rekening dient te houden. Wat maakt de autolening dan toch zo moeilijk in te schatten en hoe kunt u er zeker van zijn dat u wel tot in de puntjes op de hoogte bent van wat uw nieuwe lening voor u in petto heeft? We vertellen het u allemaal in dit artikel.

Lening op afbetaling

Een autolening is zoals reeds aangehaald een relatief eenvoudige lening op afbetaling. Wanneer u naar een bank stapt om een auto te financieren zal de bank in kwestie u (na het toekennen van de lening) het volledige bedrag dat u nodig heeft uitbetalen. Die uitbetaling gebeurt in één keer waarna u als kredietnemer maandelijks een stukje zult moeten terugbetalen. In dat stukje zitten ook de kosten van de autolening verweven. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een vaste intrest waardoor u precies kunt inschatten hoe de kostprijs van uw autolening zal evolueren. Kenmerkend voor een autolening is wel dat er een extra voorwaarde aan de lening op afbetaling wordt verbonden. Om het risico en daarmee ook de kostprijs voor de bank zo laag mogelijk te houden wordt er steeds voor gekozen om een pandrecht op de auto in kwestie te plaatsen. Heeft de kredietnemer op een bepaald ogenblik niet meer de mogelijkheid om de autolening verder af te betalen, dan heeft de bank steeds het recht om aanspraak te maken op het voertuig.

Het verloop van mijn autolening berekenen

Een berekening autolening is een interessant hulpmiddel om te kunnen achterhalen hoe uw autolening er precies uit zal komen te zien. Door gebruik te maken van dergelijke hulpmiddelen kunt u zeer eenvoudig en snel te weten komen of een bepaalde autolening voor u een gunstig verloop kent of niet. Interessant is vooral dat er aan het uitvoeren van zo’n berekening geen voorwaarden verbonden zijn. U zult er met andere woorden geen geld voor moeten betalen en men kan u als vanzelfsprekend ook niet verplichten om de berekende autolening daadwerkelijk aan te vragen. Vroeger was u verplicht om het woord van uw bank te geloven, maar tegenwoordig bestaan er met de berekening autolening tal van verschillende mogelijkheden om te controleren of uw bank al dan niet de waarheid spreekt en het wordt warm aanbevolen om van die mogelijkheden gebruik te maken.

Groot aanbod

Het feit dat kredietnemers het vaak moeilijk hebben om te kiezen voor een bepaalde autolening zit hem ook vooral in het feit dat het aanbod tegenwoordig op z’n minst immens te noemen is. Iedere financiële instelling beschikt over op z’n minst één autolening en er zijn er heel wat die hun klanten zelfs verschillende mogelijkheden voorschotelen. Het grote aanbod zorgt er eens temeer voor dat het haast noodzakelijk wordt om een berekening autolening uit te voeren wilt u er echt zeker van zijn dat u op het einde van de rit kiest voor een autolening die perfect aansluit op uw verwachtingen.